Burgemeester Buma sluit woning Voorstreek in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet

Normal 1280px marijuana buds
Afbeelding: Wikimedia

Op 29 december 2020 is een woning aan de Voorstreek in Leeuwarden gesloten op last van burgemeester Buma. De woning is op grond van de Opiumwet gesloten voor de duur van 3 maanden. In eerste instantie zou de woning medio december al worden gesloten, maar daar was de bewoner het niet mee eens en vroeg de rechtbank om een voorlopige voorziening te treffen. De rechter heeft de burgemeester echter in het gelijk gesteld, waardoor de woning nu alsnog kon worden gesloten.

In deze woning heeft de politie op 26 oktober 2020 een hoeveelheid van 905 hennepplanten aangetroffen. Ook zijn er aan hennepteelt te relateren goederen aangetroffen in de woning, zoals groeitenten en koolstoffilters.

Als dergelijke hoeveelheden softdrugs in een woning worden aangetroffen, is de burgemeester op grond van de Opiumwet bevoegd om de woning te sluiten. De burgemeester maakt hier gebruik van die bevoegdheid. Sluitingen zoals deze zijn goede voorbeelden van de uitvoering van het handhavingsbeleid in de gemeente Leeuwarden; het doel van dit beleid is  – kort gezegd – het tegengaan van drugshandel en het voorkomen van drugsgerelateerde onveiligheid en/of overlast voor omwonenden. De gemeente, Politie Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie werken intensief samen om tegen illegale drugshandel op te treden  

In 2020 is tot nu toe (met deze woning erbij) 36 keer gebruik gemaakt van deze sluitingsbevoegdheid.

Dit artikel verscheen eerst op Leeuwarden Actueel

Adverteren op DokkumActueel.nl vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op DokkumActueel.nl en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Noardeast-Fryslân
16:02

17° C

Zwaarbewolkt

1.03 km/h

68%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief