Onaangekondigde controle garageboxen Dokkum leidt tot ontdekking illegale activiteiten

10 maanden geleden gepubliceerd

Op 26 september 2023 heeft de gemeente Noardeast-Fryslân onaangekondigd verschillende garageboxen op de Uithof in Dokkum gecontroleerd. De controle werd gezamenlijk uitgevoerd door de gemeente, politie en douane. Tijdens deze controle werden onder andere een illegale bewoning en een bedrijfsmatige activiteit ontdekt. Er lopen nog enkele onderzoeken naar aanleiding van de ontdekkingen.

Doel van de controles

Bij dergelijke controles wordt gekeken of de garageboxen volgens de regels worden gebruikt. Vaak is de verhuurder en/of eigenaar zich niet bewust van het gebruik van de garage, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Voorbeelden hiervan zijn illegale bewoning, opslag van verboden spullen of materialen voor een hennepkwekerij.

Vaker controleren

De gemeente is vanuit haar bestuursrechtelijke taak bevoegd om dergelijke controles uit te voeren en heeft aangegeven dit vaker te willen doen. Het doel is om illegale situaties te beëindigen en, nog beter, te voorkomen. Ook wil de gemeente dat mensen zich meer bewust worden van bepaalde zaken.

Ondermijning

De georganiseerde criminaliteit komt steeds dichterbij. Voorbeelden van ondermijning zijn drugshandel, witwassen van geld, vastgoedfraude en bedreiging en intimidatie. Criminelen maken voor hun illegale activiteiten gebruik van diensten uit de ‘bovenwereld’. Door deze vermenging van de onderwereld met de bovenwereld kunnen mensen of bedrijven onbedoeld te maken krijgen met criminelen.

Melden van vermoedens

De gemeente roept op om vermoedens of signalen dat er iets niet pluis is in de omgeving altijd te melden bij de gemeente of politie. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800 - 7000.